Samspel med naturen har alltid varit och är ett villkor för människans existens på vår jord. I sen stund har vi börjat förstå att en radikalt bättre anpassning till naturen dock krävs för att vi skall kunna överleva på vår underbara planet.
Då jag tillfrågades om jag var beredd att åta mig uppdraget som ordförande i stiftelsen var jag först tveksam. Stiftelsens målsättning är lovvärd. Men passade mina kunskaper och erfarenheter för uppgiften? Mitt kunnande inom specialområdet regenerativt jordbruk är nämligen synnerligen begränsat. Har jag som pensionerad arkitekt och företagare verkligen något att tillföra stiftelsen?
Vid närmare eftertanke noterade jag att jag under åren som förtagare haft förmågan att knyta skickliga individer till rörelsen, och lyckats inspirera dem, att i kreativt samspel verka mot och uppsatta mål – och uppfylla dem. Min förhoppning nu att detta mönster kan upprepa sig och att jag kan vara en tillgång i min nya funktion. Genom mitt nätverk i universitetsvärlden hoppas jag inledningsvis kunna hitta kvalificerade individer, intresserade av och beredda att engagera sig i stiftelsens verksamhet och bidra med forskning och undervisning. Ännu en angelägen uppgift är att söka kapital för finansiering av verksamheten.
Stiftelsens största målgrupp är mark och skogsägare. Deras gemensamma nämnare är att de alla är experter, var och en på sitt område. Vår uppgift är att få kontakt med dem, samt tillföra dem kunskap om hur man bedriver ett uthålligt och regenerativt jordbruk. Det är ingen lätt uppgift! Utöver kunskap krävs engagemang och pedagogiskt kunnande. Målet inskränker sig inte till att förmedla kunskap. Målet är att övertyga - att skapa så stark tilltro och tillit till värdet av regenerativt jordbruk, att det leder till handling. Med handling avses här omställning från konstgödsel till naturgödsel. Kunskap, pedagogik och tålamod kommer att krävas för att få dessa erfarna jord- och skogsbrukare att våga byta gödningsmetod. Man kan ana att flera visar sig vara skeptiska. Vår uppgift är att övertyga dem att detta inte handlar om ett experiment, som kanske kostar pengar? Vi skall få dem att förstå att omställningen medför ökad hållbarhet och ökad lönsamhet. Det är en utmaning.
Inledningsvis är vår uppgift knyta kunskapare och forskare till oss, aktiva och rådgivande som i samspel kan bidra till utveckling av metoder för regenerativt jordbruk samt med pedagogik, kreativitet och tålamod väcka intresse och föra ut kunskaperna till stiftelsens målgrupper. Vår första utmaning.
Jag ser med förväntan fram mot ett spännande år 2024.
Med förhoppningar,
Björn Wigelius
STADGAR FÖR INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK SKOG OCH JORD
1 - Namn och ändamål
Stiftelsens namn är INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK SKOG OCH JORD
1.1 Stiftelsens ändamål är att främja regenerativa jordbruk till högavkastande med innovativa organiska odlings- och lantbrukssystem: Stiftelsen kommer att stödja projekt och initiativ som främjar och utvecklar regenerativa produktionsmetoder inom lantbruk, skog, vattenbruk och odling. Dessa system syftar till att minimera utsläpp av klimatgaser och förbättra resiliensen mot klimatförändringar. Utbildning och forskning: Stiftelsen kommer att främja utbildning och forskning som är inriktad på att stödja och utveckla regenerativa produktionsmetoder och andra relevanta områden som är kopplade till dess syfte och mål. Samverkan: Stiftelsen kommer att samarbeta med andra stiftelser och organisationer, både inom och utanför Sverige, för att främja gemensamma mål och arbeta tillsammans för att uppnå en hållbar planet och biologisk mångfald. Stipendier: Stiftelsen kommer att dela ut stipendier till personer och organisationer som arbetar inom områden som är relevanta för dess syfte och ändamål, och som bidrar till främjandet av regenerativa produktionsmetoder och biologisk mångfald.
Driva egna projekt: Stiftelsen kommer även att initiera och driva egna projekt som är i linje med dess syfte och mål, och som kan bidra till att uppfylla dess övergripande vision. Det är viktigt att stiftelsen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden för att säkerställa oberoende och objektivitet i dess verksamhet. Stiftelsen kommer att använda sina insamlade medel och avkastning för att stödja fysiska och juridiska personer genom ansökningsförfaranden eller andra metoder som främjar dess ändamål. Stiftelsen har ett ambitiöst och lovvärt mål att främja hållbarhet, biologisk mångfald och klimatsmarta produktionsmetoder inom jordbruk och naturresurshantering. Genom att stödja projekt och initiativ som ligger i linje med dessa mål kan stiftelsen spela en viktig roll i att främja en bättre och mer hållbar framtid.
2 – Säte
2.1 Stiftelsens styrelse ska ha sitt säte i Göteborg. Västergötlands Län.
3 - Förvaltning
3.1 Stiftelsens förvaltning och administration sköts av en styrelse bestående av minst två (2) och högst tio (10) ledamöter. Suppleanter utses av respektive ledamot. Styrelseledamöter och suppleanter utses första gången av stiftarna och därefter förnyar stiftelsen sig själv. Styrelseledamöters och suppleanters mandattid är tre (3) år. Omval kan ske. Stiftarna har rätt att väljas till styrelseledamöter.
3.2 Stiftelsen skall stå under tillsyn enligt stiftelselagen.
3.3 Styrelsen utser och entledigar själv alla ledamöter enligt en process som styrelsen själv beslutar eller nominerar. Stiftarna till Stiftelsen ska på skriftlig uppmaning av styrelsen ha rätt att vid styrelsemöte nominera varsin ledamot för val till styrelse. Avgår suppleant ur stiftelsens styrelse utser stiftelsens styrelse ny suppleant, men avgår ledamot skall denne ha oinskränkt rätt att utse ny ledamot som ersättare.
3.4 Styrelsen är beslutsför om ordföranden och minst två övriga ledamöter är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken mer än hälften av de närvarande röstar eller vid lika röstetal, den mening som ordföranden biträder.
3.5 Styrelsen kan utse en av styrelseledamöterna eller annan för uppdraget lämplig person att såsom verkställande ledamot sköta den löpande förvaltningen av stiftelsens angelägenheter. Denna person kan vara anställd av Stiftelsen eller uppdragstagare enligt särskilt avtal, sådan uppdragstagare kan även vara juridisk person.
3.6 Skäligt arvode till styrelsens ledamöter ska utgå när styrelsen så beslutar.
3.7 Stiftelsens firma tecknas av styrelsens och av ledamöterna var för sig samt den eller dem som styrelsen därtill utser med fullmakt.
3.8 Styrelsens sammanträden ska om möjligt äga rum i Göteborg.
4 - Insamling av medel
4.1 Stiftelsen ska samla in medel genom donationer, gåvor, evenemang, etc. Stiftelsens ändamål främjas genom avkastningen i form av ränteintäkter och utdelningar. Stiftelsen skall ansöka om ett s k 90-konto hos Stiftelsen för insamlingskontroll.
4.2 Insamlade medel och avkastningen därav ska användas enbart för att stödja och främja stiftelsens ändamål och mål. Stiftelsen kan även äga aktier eller andelar i företag. Stiftelsens tillgångar skall vara godtagbart placerade så att en god real värdetillväxt och en långsiktig hållbar avkastning kan uppnås.
4.3 Stiftelsen ska ha rätt att förvärva, äga och förvalta egendom för ändamålets uppfyllande. Såväl avkastning som reavinst får utdelas för uppfyllande av Stiftelsens ändamål.
4.4 Om verksamheten så kräver kan styrelsen besluta att låta viss del av Stiftelsens verksamhet överföras till ett eller flera aktiebolag som ska utgöra dotterbolag till Stiftelsen. Styrelsen ska därvid tillse att Stiftelsen alltid innehar ett bestämmande inflytande över bolaget. Stiftelsen kan överföra viss del av egendomen till ett dotterbolag.
5 - Anslag och stipendier
5.1 Stiftelsen kan dela ut anslag och stipendier till fysiska och juridiska personer som arbetar inom områden som är relevanta för stiftelsens ändamål. Stiftelsen kan lämna bidrag såväl på eget initiativ som efter ansökan enligt de regler som styrelsen fastställer.
5.2 Avsikten är att stipendier av viss storlek skall delas ut. Styrelsen äger därför rätt att sedan tio (10) år förflutit från stiftelsens inrättande ta stiftelsens kapital i anspråk om detta bedöms nödvändigt för stipendiernas storlek, även om detta får till följd att stiftelsens tillgångar på sikt minskar i värde.
6 - Årsredovisning och revision
6.1 Stiftelsens ekonomi och verksamhet ska årligen granskas av revisorer eller revisorsbolag. Suppleant skall utses. Revisorn och suppleanten alternativt revisionsbolaget utses av styrelsen för en tid av tre (3) år med möjlighet till omval.
6.2 En årsredovisning ska upprättas och göras tillgänglig för allmänheten och myndigheter enligt gällande lagar och förordningar.
6.3 Stiftelsens skall bedriva näringsverksamhet, räkenskapsår skall vara kalenderår.
6.4 Stiftelsen skall föra räkenskaper i enlighet med bestämmelserna i bokföringslagen (1976:125).
6.5 För varje verksamhetsår skall styrelsen upprätta en verksamhetsberättelse med uppgift om hur Stiftelsens ändamål har tillgodosetts. Till berättelsen skall fogas det av revisorn påtecknade årsbokslutet.
7 - Ändringar i stadgarna
7.1 Ändringar i dessa stadgar kan endast ske genom beslut av styrelsen och kräver en enig styrelse utan tillstånd av myndighet. Ändring av ändamålet samt denna punkt får dock inte ske utan tillstånd av behörig myndighet.
8 – Upplösning
8.1 Stiftelsen kan upplösas om en majoritet av medlemmarna i styrelsen så beslutar. Om stiftelsen av någon anledning eller enligt lag skulle upphöra, ska Stiftelsens skulder betalas och därefter ska resterande tillgångar utdelas i enlighet med Stiftelsens ändamål eller doneras till en liknande organisation med liknande ändamål. Formulärets överkant
Göteborg 2024-02-20
Björn Wigelius